Timing

De huidige site hebben we begin 2015 gevonden. We waren meteen dolenthousiast over de mogelijkheden van het gebouwencomplex en het karakter van de plek.

We wilden niet alleen op ons gevoel afgaan en vroegen aan DAM architecten uit Antwerpen om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Uit hun analyse bleek dat de site enorme potenties biedt voor een financieel haalbaar cohousingproject en bovendien nog ruimte laat voor aanverwante functies.

We hebben onze bevindingen met de stad Mechelen teruggekoppeld en ook zij zijn gewonnen voor ons project. Ze blijven ons in de toekomst verder ondersteunen.

Op basis hiervan hebben we met de eigenaar van de site een principe-overeenkomst afgesloten. De koop-verkoopbelofte werd uiteindelijk in september 2016 ondertekend. Dit liet ons toe om onze groep te vervolledigen en de beste (lees meest voordelige) juridische structuur voor de aankoop van het pand te onderzoeken.

Op 15 oktober 2016 werd bij de stad Mechelen een bouwaanvraag ingediend voor de verbouwing van een schoolgebouw en kerk tot een cohousingproject. In februari 2017 verkregen we de bouwtoelating, waardoor we op 31 maart de site hebben kunnen aankopen.

Ondertussen namen we Denc!studio onder de arm om onze plannen te finaliseren en ons te begeleiden bij het (ver)bouwproces.

De verbouwingen starten in 2020, zodat de eerste bewoners in 2021 kunnen verhuizen.