De eerste plannen

We hebben onze eerste ideeën ondertussen vertaald in een aantal plannen. Dit zijn nog niet de definitieve plannen. We wachten immers nog op het principiële akkoord van de stad Mechelen. Daarvoor hebben we een stedenbouwkundig attest aangevraagd.

De plannen voorzien het omvormen van de pastorie, de parochiekerk, het zusterhuis en de voormalige jongens- en meisjesschool tot een cohousingproject met aanvullend buurtgerichte voorzieningen.

150924_zicht_nieuwe toestand-01

De verkrotte woning naast de brandweerdoorgang wordt afgebroken. In de plaats komen onze gemeenschappelijke parkeerplaatsen en fietsenstalling en een dienstgebouwtje voor de huisvuilcontainers en recyclage.

De pastorie wordt in eerste instant behouden en ingericht voor een woongemeenschap. Ook dit is een vorm van gemeenschappelijk wonen, maar de bewoners hebben in dit geval geen eigen keuken of badkamer maar delen deze met een 8-tal personen. Op langere termijn onderzoeken we of we de pastorie kunnen vervangen door een nieuwbouw.

De parochiekerk willen we na een zachte renovatie open houden voor buurtgerichte activiteiten. Denk daarbij aan een aantal wekelijkse cursussen (we zijn nogal fan van yoga en tai-chi) maar ook enkele wat grotere activiteiten voor de buurt (tweedehands kledingbeurs, repair café, .. ). Het is niet de bedoeling om hier hinderlijke evenementen te organiseren, genre fuiven of huwelijksfeesten.

Het hoekhuis / zusterhuis wordt behouden en volledig opgefrist. Op deze plek voorzien we ruimte voor coworkplekken. Dit zijn werkruimtes (bureau of atelier) voor zelfstandigen, kleine ondernemingen of lokale verenigingen die een aantal voorzieningen zoals secretariaat, printers, kitchenette, … met elkaar willen delen.

De voormalige meisjesschool, de feestzaal en de jongensschool worden ingericht als woonunits. De klaslokalen zijn ruim en luchtig en hebben een grote plafondhoogte wat toelaat om er wooneenheden in te maken met een gedeeltelijke duplex (bijvoorbeeld je slaapkamer). De bestaande gebouwen worden daartoe uitgebreid.

Op de feestzaal naast de voormalige meisjesschool (kant Vrouwvlietstraat) wordt een extra verdieping en zadeldak geplaatst, identiek aan het profiel aan het begin van de straat. Op de voormalige jongensschool wordt op het dak ook een nieuw volume toegevoegd. Dit volume is ongeveer 3 meter hoog en blijft 3 meter verwijderd van de perceelgrens.

Door deze extra volumes slagen we erin om ofwel 20 wooneenheden, ofwel 26 wooneenheden te realiseren. In het geval van de 26 wooneenheden wordt in het nieuwe volume op het dak van de voormalige jongensschool een 6-tal kleinere wooneenheden voorzien. In het geval van de 20 wooneenheden kiezen we ervoor om dit volume bij de gelijkvloerse verdieping te voegen zodat er hier compacte duplexwoningen ontstaan.

De bijgebouwen in het middengebied worden allemaal afgebroken en vervangen door een grote ecologische tuin van bijna 2500 m². In deze tuin wordt het common house gebouwd. In dit common house wordt een gezamenlijk (professionele) keuken, een eetruimte, één of meerdere logeerkamers en de wasruimte voorzien.

Wil je meer weten, dan vind je hier de voorlopige plannen en ook een verklarende nota.

Lijkt het je wat om hier te wonen, kom dan naar onze volgende infosessie of schrijf je in op onze nieuwsbrief. Heb je nog suggesties of ideeën laat het ons weten, we proberen er rekening mee te houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s